۱- موقعیت جغرافیایی استان البرز
استان البرز سی و یکمین استان ایران است که با وسعت ۵۸۰۰ كيلومتر مربع در شمال ايران و در دامنه رشته كوههاي البرز مركزي واقع شده است. این استان از شمال با استان مازندران، از غرب با استان قزوين، از شرق و جنوب شرقي با استان تهران و از جنوب غربي با استان مركزي همسايه است و شهرستانهای آن شامل کرج ، ساوجبلاغ، نظرآباد و طالقان مي باشد.
۲- شرایط اقلیمی استان استان البرز
آب و هواي اين استان تحت تأثير سلسله كوههاي البرز، داراي زمستانهاي سرد و تابستان هاي معتدل است. جنوب استان به دليل مجاورت با دشت، آب و هواي خشك و گرم دارد و اين ويژگي خاص اين منطقه به شمار مي رود كه از يك سو به رشته كوههاي پر برف البرز مي رسد و از سوي ديگر به حاشيه يكي از خشك ترين بيابان هاي ايران منتهي مي شود. همچنين به دليل وجود ناهمواري هاي طبيعي از دره هاي عميق و دشت هاي وسيعي تشكيل شده است كه با پوشش گياهي مناسب و باغ هاي سرسبز، بازديدكنندگان را به سوي خود جذب مي كند.
بر اساس نتایج آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن جمعیت استان ۱٬۶۱۴٬۶۲۶ نفر نفر بوده است و میزان نرخ رشد جمعیت استان ۳/۱ درصد می باشد .
– معرفی شهرستانهای استان
مرکزاستان:کرج
جمعیت:۲۴۱۳۰۴۱نفر
شهرهای مهم: کرج، هشتگرد، فردیس، نظرآباد،طالقان و اشتهارد
شهرستان کرج به مرکزیت شهر کرج شامل بخشهای مرکزی، آسارا و اشتهارد.
شهرستان کرج یکی از شهرستانها و مرکز استان البرز است. این شهرستان در ۳۶ کیلومتری غرب تهران و در کرانه غربی رود کرج و در دامنه جنوبی رشته کوه البرز قرار گرفتهاست. کرج یکی از کلان شهرهای ایران میباشد. جمعیت این شهرستان ۲۴۱۳۰۴۱ نفر می باشد. کرج پس از تهران بزرگترین شهر مهاجرپذیر ایران است و با توجه به جوان بودن آن نسبت به سایر شهرهای بزرگ ایران، هماکنون بهعنوان یکی از کلانشهرهای کشور بهشمار میآید. کرج دارای تعداد زیادی واحدهای تولیدی و صنعتی است که در مناطق مختلف شهر و یا عمدتاً در شهرکهای صنعتی متمرکز شدهاند. از جمله جاذبههای گردشگـری کـرج میتوان جـاده کرج – چالوس، باغ سیب مهرشهر کرج، کاخ مروارید (شمس)و روستای تاریخی آتشگاه را نام برد. کاروانسرای شاهعباسی، پل تاریخی کرج و امامزاده طاهر کرج که مدفن بسیاری از ناموران شعر و هنر معاصر ایران است از دیگر جاذبههای تاریخی – فرهنگی گردشگری کرج به شمار میروند.
– شهرستان ساوجبلاغ به مرکزیت شهر هشتگرد شامل بخشهای مرکزی، چندار، چهارباغ.
شهرستان ساوجبلاغ با وسعتی در حدود ۱۰۲۲کیلومتر مربع از شمال به ارتفاعات البرز و شهرستان طالقان از غرب به استان قزوین و شهرستان نظر آباد و از شرق و جنوب به شهرستان کرج محدود می شود. جمعیت این شهرستان برپایه برآورد جمعیت مرکز آمار ایران در سال ۸۹ ،۲۳۸۰۸۱ نفر می باشد. نام ساوجبلاغ ترکی و به معنی «چشمه آب سرد» است واین نام به خوبی نشان دهنده طبیعت شگفت انگیز، سرسبز و پر از رودخانه ها و چشمه های این منطقه است.این شهرستان در کنار طبیعت چشم نوازش دارای ۱۲۰ اثر تاریخی است .این شهرستان زیبا و تاریخی به دلیل عبور بزرگراه تهران –قزوین و نزدیکی آن به کلانشهرهای تهران و کرج دارای موقعیت ممتازی از نظر جذب گردشگر است.
– شهرستان نظرآباد به مرکزیت شهر نظرآباد شامل بخشهای مرکزی و تنکمان.
شهرستان نظر آباد در منتهی الیه جنوب غربی استان البرز قرارگرفته است جمعیت این شهرستان برپایه برآورد جمعیت مرکز آمار ایران در سال ۸۹، ۱۴۱۸۹۰ نفر می باشد.این شهرستان دارای ۴۷ اثر تاریخی و فرهنگی است که ۳۴ اثر آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.این شهرستان از نظر آب و هوایی برای کشاورزی مناسب است.محوطه باستانی ازبکی از مهمترین محوطه های باستانی این شهرستان ،نخستین خشت دست ساز بشر را به ما نمایانده است.
– شهرستان طالقان به مرکزیت شهر طالقان
منطقه طالقان در شمال غرب استان و در دامنه جنوبی رشته کوه البرز با وسعت ۱۱۸۶ کیلومتر قرار دارد . جمعیت این شهرستان برپایه برآورد جمعیت مرکز آمار ایران در سال ۸۹، ۳۲۶۳۵ نفر می باشد کلمه طالقان از نظر لغوی به معنای تل ،بلندا و پرتگاه می باشد و یا به عبارتی دیگر کوهستان یا سرزمین بلندی هاست .در این شهرستان ۱۱۲ جاذبه تاریخی،فرهنگی و طبیعی شناسایی شده که ۶۷ اثر آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.قله های مرتفع و دریاچه سد و رود شاهرود شاخص آثار طبیعی این استان می باشد.
– شهرستان فردیس به مرکزیت شهر فردیس
بامساحت ۷۷ کیلومترمربع به مرکزیت شهر فردیس، دارای دو بخش، چهار دهستان، دو شهر ( فردیس ومشکین دشت) و ۷ آبادي داراي سکنهاست.
۱- بخش مرکزی(دهستان فردیس، دهستان وحدت)
۲- بخش مشکین دشت(دهستان مشکین آباد، دهستان فرخ آباد
– مزیتهای استان البرز
استان البرز به واسطه موقعیت جغرافیایی و قابلیتهای بالقوه در زمینه های مختلفی چون نیروی انسانی متخصص و … دارای مزیت نسبی و رقابتی نسبت به سایر استانهای کشور می باشد .از جمله این مزایا می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
۱- نزدیکی به جمعیت و دسترسی سهل به امکانات آموزشی، بهداشتی، درمانی، نیروی انسانی متخصص.
۲- قابلیتهای آب و خاک.
۳- استقرار صنایع استراتژیک و بزرگ.
۴- وجود جاذبه های گردشگری طبیعی و منحصر به فرد.
۵- وجود مشاورین قوی و مطمئن – شرکتهای خارجی و بین المللی.
۶- واقع شدن در شاهراههای ارتباطی کشور.
۷- سهل الوصول بودن به فرودگاه های بین المللی: امام خمینی، مهرآباد، فرودگاه باری پیام ، فرودگاه خصوصی آزادی.
۸- وجود ۹ شهرک صنعتی و ۳۵۰۰ واحد صنعتی در استان البرز.
۹- دسترسی به جمعیت ساکن در تهران و تامین امنیت سرمایه گذاری از نظر جمعیت مصرف کننده.
۱۰- وجود بستر مناسب جهت ایجاد قطب سوم خودروسازی کشور در شهرهای نظرآباد و اشتهارد استان البرز.
۱۱- تشکیل دانشگاه های: جامع البرز ، دانشگاه علوم پزشکی ، دانشگاه محیط زیست در آینده نزدیک.
۱۲- ایجاد پارک فن آوری در استان البرز در آینده نزدیک.
۱۳- وجود منطقه ویژه اقتصادی پیام و فرودگاه بین المللی پیام در این استان و نقش آن در صادرات محصولات تولیدی به سایر کشورها.
۱۴- وجود مراکز تحقیقاتی پزشکی هسته ای در کرج و فعالیت آن در زمینه پزشکی و کشاورزی هسته ای.
۱۵- وجود مراکز تحقیقاتی و پژوهشی فراوان در استان البرز در زمینه بایوتکنولوژی و نانو.
۱۶- قابلیت قطب علمی شدن استان البرز در زمینه بایوتکنولوژی و نانو.